Formge framtiden

Just nu håller vi på att utveckla framtidens sätt att ladda elbilar med så kallad trådlös induktionsladdning. Men hur ska vår symbol för detta osynliga laddsätt egentligen se ut? Svaret fick vi genom vår designtävling Formge Framtiden, som nu är avslutad!

 

Vinnaren är utsedd!

Juryn har sagt sitt. Den vinnande symbolen ritades av ingen mindre än Joakim Sjögren från Malmö, som nu får åka Tesla i två veckor. Grattis! 

Juryns motivering:

”En laddad cirkel med tydlig form som kan ge karaktär av tid och kretslopp. Symbolen är användbar i olika skalor samt kan appliceras i olika kulörer.”

Induktions­laddning, så funkar det!

Induktionsladdning innebär att man överför elenergi till ett ladd-elfordon genom ett elektromagnetiskt fält. Allt elbilen behöver göra är att parkera över fältet, så sker elöverföringen genom luften helt automatiskt. De laddningsplattor som vi testar idag kommer i framtiden att kunna asfalteras över och integreras helt i exempelvis parkeringsplatser. Vi på Vattenfall är som enda energiföretag en av deltagarna i WiCh-projektet som är ett forsknings- och demonstrationsprojekt inom just induktionsladdning. Allt för vara med och utveckla ännu mer smidiga lösningar för elbilar, så att fler ska kunna färdas bekvämt och hållbart. Klicka på filmen om du vill se mer exakt om hur laddningen fungerar!

 

Skicka in ditt bidrag!

Var med i vår tävling och designa en symbol som du tycker ska symbolisera induktionsladdning. Det osynliga ska nu bli synligt och det är upp till dig att tolka hur. Tävlingen är öppen från den 14 juli till den 18 augusti 2015 och du får skicka in fritt antal bidrag. Vinnaren kommer att presenteras här på sidan den 1 september. Svårt att komma igång? Inspireras gärna av vår Pinterest-mapp!

Tävlingen är avslutad
1. Ladda upp bidrag

Bilden behöver vara i formatet JPG, PNG, EPS eller PDF och filstorleken får inte överskrida 2 mb.

2. Fyll i kontaktuppgifter

Tack för ditt bidrag!

OK
 

Träffa vår designjury!

Eftersom vi är bra på el och andra på formgivning tänkte vi ta hjälp av ett gäng som är bra på just formgivning.

Carouschka Streijffert
Arkitekt & Konstnär
Parasto Backman
Art Director & Grafisk Formgivare
Flora Wiström
Skribent, Illustratör & Bloggare
Therese Sennerholt
Art Director & Grafisk Formgivare
 

1:a pris är två veckor med en Tesla!

Första pris i vår tävling är givetvis också en hållbar typ av resa. Nämligen två veckor med med elbilarnas elbil, en Tesla Model S 70D. Mer information finns i tävlingsreglerna.

Framtidens fordon är elfordon

#med­samlad­kraft

Det finns mycket att göra för att nå ett hållbart samhälle. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om vi inspirerar varandra åt rätt håll märker vi att det faktiskt går att minska vår miljöpåverkan och samtidigt låta livet gå vidare och utvecklingen gå framåt. Även små initiativ kan få stor inverkan när många gör det.

Att köra på el

Vi på Vattenfall har som vision att en miljon fordon ska köras på el år 2030. Därför arbetar vi för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dagens och framtidens elbussar och elbilar. Genom allt ifrån att öka antalet laddstationer - till att skapa helt nya typer av laddningstjänster.

Läs mer

Tidigare projekt

Lyrik på Buss 73

Upplev